Toteaminen

Hapottoman mahan oireet ovat usein varsin epämääräisiä, mutta sen toteaminen on helppoa. Hapoton maha voidaan todeta yksinkertaisen verikokeen eli GastroPanelin avulla.

GastroPanel-testin voi tehdä monilla yksityisillä terveysasemilla. Testi voidaan tehdä ilman lääkärin lähetettä, mutta lähete mahdollistaa Kela-korvauksen saamisen. Terveyskeskuksissa GastroPanel-testiin pääsee lääkärin lähetteellä.

GastroPanel on yksinkertainen verinäytteestä tehtävä testi, jonka avulla voidaan selvittää mahan limakalvon toimintaa ja rakennetta, mm. todeta mahdollinen helikobakteeri-infektio tai mahalaukun limakalvon surkastuma eli atrofinen gastriitti. Viimemainittuun liittyvä hapoton maha lisää mm. B12-vitamiinin ja useiden hivenaineiden imeytymishäiriön riskiä.

Saat tarkemmat ohjeet GastroPanel-testiin valmistautumiseen terveysasemalta, jonne olet menossa testattavaksi. Ennen tutkimusta tulisi olla neljä tuntia syömättä, juomatta ja tupakoimatta.

Gastroskopia
Päinvastoin kuin GastroPanel, mahalaukun tähystys eli gastroskopia on kajoava eli invasiivinen diagnostinen toimenpide, joka edellyttää erityistä välineistöä sekä hyvää kokemusta suorittajaltaan.

Gastroskopian ei tulisi olla ensilinjan diagnostinen toimenpide, vaan sen käyttö pitäisi rajata potilaille, joille siitä on todellista hyötyä. Esimerkiksi hapottoman mahan diagnostiikassa gastroskopia on aiheellinen pelkästään niille, joilla GastroPanel-testi löytää mahalaukun limakalvon surkastuman eli atrofisen gastriitin. Tällöin tähystyksellä ja sen yhteydessä otetuilla koepaloilla varmistetaan paitsi atrofisen gastriitin olemassaolo, myös sen vaikeusaste sekä mahdollinen syövän esiaste (dysplasia). Pelkkä hapottomuus GastroPanel-testissä ei sinänsä ole tähystyksen peruste, koska hapottomuuden syy voi olla toiminnallinen (haponesto- eli PPI-lääkkeet).