Liitännäissairaudet

Mahalaukun limakalvon surkastuman eli atrofisen gastriitin aihauttamat liitännäissairaudet:

Raudanpuuteanemia
Mahalaukun limakalvon surkastumassa vatsahapon puute voi aiheuttaa raudan imeytymishäiriön, joka voi johtaa raudanpuuteanemiaan.

B12-vitamiinin puutostilat
B12-vitamiinin imeytymishäiriö lisääntyy iän mukana. Kymmenesosalla yli 65-vuotiaista suomalaisista on todettu B12-vitamiinin puute, joka nuoremmilla on harvinainen.

Pernisiöösi anemia
Mahalaukun limakalvon surkastumassa vatsahapon puute voi aiheuttaa B12-vitamiinin imeytymishäiriön, joka voi aiheuttaa pernisiöösin anemian.

Ihmisen solut tarvitsevat B12-vitamiinia eli kobalamiinia ja foolihappoa DNA:n valmistamisessa, ja se on erityisen tärkeä hermosoluille.

Hermosto-oireet
B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa erilaisia hermosto-oireita. Nämä voivat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä, jotka saattavat olla pysyviä.

Alzheimerin tauti
Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus. Sen syynä pidetään proteiinin kasaantumista aivoihin, mikä vahingoittaa hermosoluja ja heikentää muistia. Suomessa on yli 70 000 Alzheimerin tautia sairastavaa henkilöä.

Alzheimerin tauti on yhdistettävissä B12-vitamiinin puutokseen, jonka syynä on imeytymishäiriö mahalaukun limakalvon surkastuman seurauksena. B12-vitamiinin puute lisää myös muun tyyppisten dementioiden riskiä.

Alzheimerin taudin riskiä voidaan ennakoida yksinkertaisella verikokeella, GastroPanelilla. Riskin tunnistaminen on tärkeää, koska sairauden puhkeamista on mahdollista viivyttää useilla vuosilla muun muassa elämäntapamuutoksilla.

Osteoporoosi
Hapoton maha voi aiheuttaa myös kalsiumin imeytymishäiriön, joka voi johtaa osteoporoosiin. Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumille. Osteoporoosi on yleisintä vanhuksilla, joskin luun määrä alkaa vähentyä jo viimeistään noin 30 vuoden iässä.

Suomessa osteoporoosia esiintyy vähintään yli 400 000:lla henkilöllä. Valtaosa heistä on yli 50-vuotiaita naisia, joista jopa neljäsosalla on todettavissa osteoporoosi, ja sen aiheuttamia murtumia diagnosoidaan Suomessa vuosittain ainakin 40 000.