Hapoton maha

Terveessä mahassa on aina mahahappoja. Ne ovat elimistölle tärkeitä – mahahapot auttavat ruoansulatuksessa ja toimivat suoliston suojana haitallisia mikrobeja vastaan.

Hapoton maha voi johtua joko mahalaukun limakalvon surkastumisesta (atrofinen gastriitti) tai syntyä pitkään jatkuneen haponestolääkityksen seurauksena, kun happoa muodostavien solujen toiminta estyy.

Hapottomassa mahassa ruoansulatuskanavasta peräisin olevat bakteerit ja hiivat pääsevät lisääntymään. Mikrobit kehittävät vatsaan alkoholista ja sokereista asetaldehydiä, joka on WHO:n luokittelema karsinogeeni. Hapoton maha voi myös aiheuttaa B12-vitamiinin, useiden hivenaineiden ja joidenkin lääkeaineiden imeytymishäiriön.

Hapottomalle mahalle ei ole parantavaa hoitoa, joten sen ennaltaehkäisy on tärkeää. Niiden, joilla on hapoton tai vähähappoinen maha kannattaa välttää asetaldehydiä sisältäviä elintarvikkeita ja juomia tai käyttää asetaldehydiä mahalaukusta sitovaa valmistetta, Acetiumia.

Hapoton maha voidaan todeta yksinkertaisen GastroPanel-testin avulla. Testin voi tehdä monilla yksityisillä terveysasemilla.